Υλικά (για 4 άτομα)
-
1 συσκευασία λαζάνια χωρίς γλουτένη Piaceri Mediterranei
-
300 γρ. μαύρο λάχανο (καθαρισμένο και πλυμένο)
-
1/2 πράσο
-
300 γρ. κολοκύθα τύπου “Delicia”
-
Κουκουνάρι κατά βούληση
-
Τριμμένη φρυγανιά χωρίς γλουτένη Piaceri Mediterranei
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι και πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ (vegan)
-
800 ml φυτικό γάλα (σόγιας ή ρυζιού)
-
80 γρ. μαργαρίνη φυτική
-
60 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη Piaceri Mediterranei
-
Μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
-
Αλάτι και πιπέρι
🧑🍳 Εκτέλεση
-
Προετοιμασία λαχανικών: Βράστε το μαύρο λάχανο σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά. Στραγγίστε το, στύψτε το καλά και ψιλοκόψτε το. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο με το μαύρο λάχανο σε λίγο ελαιόλαδο για περίπου 10 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το στην άκρη.
-
Προετοιμασία κολοκύθας: Καθαρίστε την κολοκύθα και κόψτε την σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο. Αλατίστε ελαφρώς και αφήστε την να μαλακώσει.
-
Προετοιμασία μπεσαμέλ: Ζεστάνετε το φυτικό γάλα. Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι, λιώστε τη μαργαρίνη, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε . Προσθέστε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να αποφύγετε σβώλους. Μόλις πήξει ελαφρώς, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
-
Συναρμολόγηση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ στον πάτο. Τοποθετήστε ένα στρώμα από τα λαζάνια χωρίς γλουτένη (δεν χρειάζεται προβράσιμο). Προσθέστε λίγη μπεσαμέλ, το μείγμα με το μαύρο λάχανο και το πράσο, και φέτες κολοκύθας. Επαναλάβετε τη διαδικασία για 2-3 στρώσεις. Τελειώστε με μπεσαμέλ, λίγα κουκουνάρια και πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά.
-
Ψήσιμο: Ψήστε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.